Software company in Nepal

SEO interview questions and answers

861 Views Saturday, May 6th, 2017 at 1:30 pm   (3 years ago)   Interview

seo interview questions and answers

1 – What do you know about SEO ? please define it ?

Answer – SEO means search engine optimization and it is the process of improving rank of our web pages higher in search engines for given search terms or keywords.

2 – How you will divide this task or how many types of this ?

Answer – It is of two types mainly.

A – On page optimization

B – Off page optimization or link building or back links creation

3 – What are the seo activities list you will do if i give you new website for optimization?

Answer – I will perform all the must have activities like:

A – Keyword research to find search term with low competition and high traffic keywords.

B – On page optimization of our found on our web pages to make them search friendly.

C – I will create quality back links or link building for off page optimization.

D – I will do social media optimization to improve social signals and getting social media traffic.

4 – How you can do starting of keyword research and which are the best tool you would get help for it ?

Answer – I will use Google webmaster tool first for keyword research and use filter available in the tool as per the need like choosing country or finding negative keywords etc.

5 – Please tell me must to do on page optimization activities in websites?

Answer – There are so many on page activities which you should use.

A – Apply keyword in Meta title and description and title of the page.

B – Use keyword in H1 / H2 tags and highlight it using Bold / Italic / Underlined.

6 – Which are the trending link building techniques you will follow?

Answer – I will do social bookmarking, guest posting, blog commenting, profile link creation, PDF document sharing files and classified ad posting also. You can check some popular sites to buy backlinks also.

7 – How you will check the quality of back links which you will create?

Answer – I will check the domain / page authority, relativity and do follow or no follow and the anchor text used for creating it.

8 – Difference between do follow and no follow links? which one is necessary?

Answer – Do follow means when link juice passes and no follow means when link juice doesn’t pass. Both are necessary for doing natural link building. Every affordable seo services provider use link building as necessary task.

9 – How to check penalised or banned websites ?

Answer – When we search for the name of any website without www. and extension like dot com or any other then if website appears in search then its not penalised nor banned and if we don’t find it then it may be penalised or may be banned.

10 – How you will save your client’s websites from penalization or to be banned?

Answer – I will avoid any kind of over optimization or black hat seo or unnatural methods for creating back links.

 

More seo interview questions and answers

11 – How you will save your website from harmful back links?

Answer – I will use Disavow tool to request Google to not consider any back links from penalized or banned websites.

12 – What are some external but important factors which affects ranking?

Answer – These factors are bounce rate, page views per visit, time spent on the site and returning visitors.

13 – What are the signs of overall good performance of website which search engine loves?

Answers – returning visitors, good conversion rate and click through rate and socially share or not.

14 – What content strategy you will apply to add more quality in your website?

Answers – Content must have quality information, good structured and properly inter linked from related pages and use of eye catching images for grabbing attention.

15 – How you will observe to find problem why website is not ranking?

Answer – I will check any kind of over optimization like over use of same anchor text, so many backlinks from penalized websites or same type of link building method every time or too many back links in less time etc.

16 – What are the difference between SEO and SEM ?

Answer –

A – SEO – Improving rank of web pages naturally for a keyword.

B – SEM – When we buy paid traffic or paid listing in any search engine.

17 – Which are popular websites you will use for social media optimization?

Answer – Facebook, Twitter, Google plus, Linked in, Pinterest, Plurk, Instagram, You tube etc.

18 – Which are the free tools available you use for search engine optimization?

Answer – Google webmaster tools, Ubersuggest.org, Ahrefs, open link profiler, drop my link.

There are some paid tools also like SEM Rush, Long Tail Pro and SEO power suite also. You can check SEMRush review and  read seo powersuite review here.

19 – Does inter linking important for seo and how you will do it in better way?

Answer – Yes it helps in passing link juice and increasing page views also. We will use different anchor text every time for doing it and will make our web pages do follow so link juice can be passed.

20 – What are main strategies you will follow for effective content marketing?

Answer – I will use info graphic submission, free file sharing sites list, video creation and submission etc.

Source:http://mywptips.com/seo-interview-questions-and-answers/

Related Posts

Hotel search in nepal Software company in Nepal

Recent News